De mest luksuriøse bilprodusentene skal ikke beskyldes for å ligge først i sporet når det gjelder elektrifisering og grønne løsninger. Ting skal være velprøvde og feilfrie når bilmerker som Rolls-Royce eller Bentley kommer med nye drivlinjer.
For førstnevnte er det fortsatt V12-motor som gjelder. Bentley er litt mer fremoverlent, og tilbyr også mindre V8-motorer. I tillegg har de levert suven Bentayga med en hybridløsning siden 2019.
Skal du ha det ypperste av billuksus, er kronjuvelen hos Bentley likevel den klassiske modellen Flying Spur. Er du opptatt av bærekraft og miljø, trenger du ikke lenger å være like skamfull over å velge en Bentley, for nå kommer Flying Spur endelig som ladbar hybrid.
Bentley skynder seg sakte, men strategien sier at det skal finnes et elektrifisert alternativ (altså en hybridbil) av alle modeller i 2024. Året etter skal første helelektriske Bentley suse majestetisk rundt på veiene.
Den flyvende B-en skal ifølge Bentley minne om en ugle som glir over et stille vann på jakt etter sitt bytte.
En relativ revolusjon
Noen ordentlig miljøbil er Flying Spur Hybrid riktignok ikke, men etter Bentley-forhold er dette som en revolusjon å regne. Sist jeg satt bak rattet i en slik bil, var det med en V12-motor under panseret, og det er definitivt en tørst drivlinje med et oppgitt forbruk på halvannen liter og et CO2-utslipp på en tredjedels kilo per kilometer.
Sånn sett kan man si at det er i denne klassen det virkelig monner når man hybridifiserer. Nå har luksussedanen overtatt hybridteknikken som også sitter i blant annet Porsche Panamera, med en 2,9-liter V6-motor som sammen med en elektromotor på 100 kW yter friske 544 hestekrefter.
Batteriet på 14,1 kWh gir en rekkevidde på drøye fire mil, som bør gå greit å få til under moderat kjøring på sommeren. Dreiemomentet på 750 Newtonmeter sørger for at kraften er med deg. Null til 100 km/t går unna på 4,1 sekunder, det er kun ett tiendedels sekund tregere enn V8-modellen, og tre tiendedeler etter V12-modellen.
Det aktive stabiliseringssystemet og firehjulsstyringen som finnes på de andre variantene, må du dessverre se langt etter. Men krenging er egentlig ikke spesielt plagsom, og selv om du merker at dette er en stor og veldig lang bil, er den overraskende lett å manøvrere.
Interiøret gir en uforglemmelig luksusfølelse både bak rattet og i baksetet.
Sofistikert og umerkelig
Fartsressursene er det sånn sett ikke så mye å si på. Du kommer frem raskt, og vel så det. Den sømløse overgangen mellom bensin og elektrisk drift er selvsagt så diskré som det er mulig å få den, og her har man heller ikke klassiske hybridnykker som vag bremsepedalfølelse eller overivrig motorstart i tide og utide.
Det hele er sobert utført, som seg hør og bør på en slik bil. Litt synd er det at man ikke kan kjøre litt lenger på ren elektrisitet, mange bilprodusenter tilbyr det i disse dager. Selv om du som Bentley-kunde neppe bryr deg mest om pumpeprisene, blir ikke bilen dårligere av lengre rekkevidde.
En egen «røykpakke» består av massive og tunge askebeger både foran og bak.
Noe billigsalg blir dette selvsagt ikke. Du sparer kanskje omkring én million kroner sammenlignet med W12-motoren, og omkring en halv sammenlignet med V8-modellen. Hvis du ikke er opptatt av at mye vil ha mer, så holder det kanskje med en hybridversjon av Flying Spur. Det er noe eget med 12 sylindere og den kattemyke gangen i slike biler. Skal du sitte i baksetet og betale bensinutgiftene, vil du i hvert fall aldri savne alle sylindrene.
For bilinteresserte er det likevel litt trist at de store motorenes tid er forbi. Men det var gøy så lenge det varte, og hybriderstatningen er definitivt ingen dårlig bil.
Fakta: Konkurrenter
Rolls-Royce Ghost
+ Ikonet innen luksus
– Ingen offisiell leverandør i Norge
Ikke tipunktsjekket
Mercedes-Maybach S 560
+ Pris, litt mer diskré
– Tregere, ikke like detaljfokusert
Ikke tipunktsjekket
Fakta: Tekniske spesifikasjoner Bentley Flying Spur Hybrid
Dimensjoner l/b/h (cm): 532/201/148
Bagasjerom (l): 325
Hengervekt (kg): –
Vekt (kg): 2500
Effekt (hk): 544
Dreiemoment (Nm): 750
Sylindertall: 6
Motorvolum (ccm): 2894
Akselerasjon (0-100): 4,3
Toppfart (km/t): 285
Forbruk (l/mil): 0,33
CO2-utslipp (g/km): 75
El. rekkevidde (km): 41,5
Pris fra (kroner): 2.685.000
Pris testbil (kroner): cirka 3.100.000
TIPUNKTSJEKKEN
Bentley Flying Spur Hybrid
Førermiljø 6/6
Uovertruffen materialkvalitet og super komfort. Detaljer fra øverste hylle.
Passasjerkomfort 6/6
Å sette seg inn her, er som å tre inn i en annen verden, rolig og avslappende og superbehagelig.
Design 6/6
En bil som har vokst veldig på meg utseendemessig.
Lydisolering 6/6
Stille som i graven. Man hører V6-motoren under akselerasjon, men det er ikke plagsomt.
Lasteplass/evne 3/6
Egentlig et ganske begredelig bagasjerom til å være en så stor bil.
Ytelser 5/6
Den er kjapp og solid, selv om den ikke er det samme overflødighetshornet som sin sterkere 12-er bror.
Annenhåndsverdi 3/6
Neppe noen god investering, så denne kjøper du spesialtilpasset dine behov, uten å tenke på et annenhåndsmarked som ikke finnes.
Prisvurdering 4/6
Tre millioner er mye for en bil, samtidig som det med denne kvalitetsfølelsen virker helt naturlig.
Renommé 6/6
Bentley er, sammen med Rolls-Royce, en av de to skikkelige luksusmerkene. I et så lite marked som det norske, kan du nok regne med solid personlig service med et slikt kjøp.
Kjøreegenskaper 5/6
Føles noe tregere og større enn W12-motoren med mer teknikk. Men den kjører svært bra til å være den giganten den er.
Totalt 50/60
DNs biljournalist Embret Sæter gir deg de viktigste nyhetene, tester de nyeste bilmodellene og skriver om hva som rører seg i bilverdenen. Meld deg på nyhetsbrevet på her.
* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.