Dagens Næringsliv

Åpne i appen

Åpne
Henriette Breilid er advokat i Deloitte og i mammapermisjon med datteren Nora. Anthon Søegaard (til venstre), babyen Tuva og Mads Ribe med lille Ask ser på fuglelivet i Smestaddammen. Kosestund på gulvet hjemme hos Henriette Breilid, datteren Nora og hunden Aslan.

Henriette Breilid er advokat i Deloitte og i mammapermisjon med datteren Nora.

Anthon Søegaard (til venstre), babyen Tuva og Mads Ribe med lille Ask ser på fuglelivet i Smestaddammen.

Kosestund på gulvet hjemme hos Henriette Breilid, datteren Nora og hunden Aslan.

Barselfrynsegoder skal holde på talentene

Tekst
Foto
Oslo

Noe Display Regular. Permisjonsfadder, gratis jordmortimer, full lønn for deltid og work/life-coach. Konsulentbransjen kaster frynsegoder på ferske foreldre, men ekspertene tviler på om det er nok for å holde på dem.

Klokken er 11, og barnevognene ruller inn i «Isfjellet» i Bjørvika – glassbygningen som er kledd med noe som ligner smeltende isflak. Gjennom de store, trekantede vinduene ser vi ut på nabobyggene i Barcode-rekken – eller som en arkitekt en gang utt

smak review, brasserie rivoli blomkål hovedrett (Baked cauliflower with lentils, cauliflower purre and soya beurre noisette with hazelnuts and yellow raisins.

smak review, brasserie rivoli blomkål hovedrett (Baked cauliflower with lentils, cauliflower purre and soya beurre noisette with hazelnuts and yellow raisins.

alte det: legoklossene som noen har strødd rundt Operaen. På myke gulvmatter, blant rangler og stellebager, sitter Deloittes advokater og revisorer og prater om barnemat og leggetider. Sterke babynever knuger regnbuefargede nøkkelbånd. Firmaet arrangerer felles lunsj for alle ansatte som er i permisjon. Babyene er gansk

DNs vinanmelder Merete Bø med en Knewitz Rosé Trocken 2021 fra produsenten Weing/Knewitz. Meretes Utvalgte - Knewitz Rose. . frognerseterveien 1F smak review, Park 29 smak review, Park 29

DNs vinanmelder Merete Bø med en Knewitz Rosé Trocken 2021 fra produsenten Weing/Knewitz. Meretes Utvalgte - Knewitz Rose. .

frognerseterveien 1F

smak review, Park 29

smak review, Park 29

e rolige foreløpig. Men så er det jo også sovetid.

Da advokat Henriette Breilid ble gravid, ble hun oppsøkt av kollegaen, senioradvokat Camilla Sønderland Skjønberg.

smak review, Park 29 smak review, Park 29 Kamskjell med blomkål, hvitløk og søl.

smak review, Park 29

smak review, Park 29 Kamskjell med blomkål, hvitløk og søl.

– Jeg nærmest kastet meg over Henriette og spurte om hun trengte permisjonsfadder, sier Skjønberg.

Permisjonsfadder er en intern ordni

frognerseterveien 1F

frognerseterveien 1F

ng for alle ansatte i Deloitte. En kollega den nybakte forelderen kan sparre med, drikke kaffe og spise lunsj med – og få hjelp til å fylle ut Nav-søknaden, som selv for erfarne advokater ikke er spesielt intuitiv.

Henriette Breilid føler hun kan være åpen med permisjonsfadderen.

– Med Camilla kan jeg faktisk spørre og få et ærlig svar: Hvor mye forventes det egentlig av meg – er det greit å koble av, eller ikke?

De nye frynsegodene

Et nylig innlegg på Linkedin lød: «Da jeg jobbet på Wall Street, ble menn shamet for å ta pappaperm. I dag hørte jeg om et firma som betaler deg 1000 dollar hvis du tar en uke fri og logger av Slack».

Frynsegoder for nybakte foreldre seiler opp som et av tiltakene for å tiltrekke – og holde på – talentene. Til og med på Wall Street blåser en familievennlig vind, og firmaer som Goldman Sachs, Merrill Lynch og store advokatfirmaer kappes om å ha de beste foreldrepermisjonene i USA, et land som ligger på bunnplassering i verden innen lovfestede barselrettigheter.

Også i Norge, som ligger på verdenstoppen innen balansen mellom jobb og fritid, må konsulentselskapene legge seg i selen for å tiltrekke seg de beste. I Bjørvika snakker hr-sjefene om barseltreff, hybrid hverdag og skreddersøm, noe de går offensivt ut i sosiale medier for å kommunisere.

Pandemien banet vei for større valgfrihet og fleksibilitet – goder arbeidstagere nå tar for gitt. I Norge, men også internasjonalt, går trenden klart i retning likestilling og balanse mellom jobb og fritid, ifølge Sigtona Halrynjo, forsker ved Institutt for samfunnsforskning. Både menn og kvinner ønsker likestilling. Permisjonsfadder, work/life-coaching, full lønn for redusert stilling og ammefri med full lønn er noen av frynsegodene rettet mot småbarnsforeldre. Andre tiltak kan være opprykk under permisjon.

– I årevis er det jo blitt snakket om war for talent, men nå er den kampen blitt mer ekstrem. Vi gjør whatever it takes, vi må hele tiden jobbe for å ta vare på folkene våre og legge til rette for å kombinere karriere og privatliv, sier Hanne Viktoria Kvalheim, leder for mangfold og inkludering i Deloitte.

Camilla Sønderland Skjønberg holder Nora på armen. Nora er datteren til Henriette Breilid, som Camilla er permisjonsfadder for. Hr-sjef Hanne Viktoria Kvalheim til høyre.

Camilla Sønderland Skjønberg holder Nora på armen. Nora er datteren til Henriette Breilid, som Camilla er permisjonsfadder for. Hr-sjef Hanne Viktoria Kvalheim til høyre.

Permfadder

I Deloitte har senioradvokat Camilla Skjønberg vært en av pådriverne for de familievennlige ordningene. Hun har to barn.

– Jeg fikk mitt første barn for fem år siden, det har skjedd en del siden da, sier hun.

– Hvorfor er det nødvendig å ha en permisjonsfadder?

– På tradisjonelt mannsdominerte arbeidsplasser er det kanskje ikke så lett å se hva alle utfordringene er. Hvis du selv har tre voksne barn og har hatt mye hjelp hjemme da barna var små, kjenner du kanskje ikke på de samme hverdagsutfordringene som unge foreldre kjenner på i dag, sier Skjønberg på generelt grunnlag.

Noen av utfordringen for foreldre etter endt permisjon, kan være grensesetting og å uttrykke egne behov og ønsker ovenfor sjefen, tror Skjønberg. Det er da permisjonsfadderen kommer inn i bildet og kan gi råd.

– Det kan kanskje hende at de ikke har så mye å gjøre når de kommer tilbake fra permisjon. Enkelte kan kanskje oppleve å bli satt på mindre krevende prosjekter fordi sjefen ønsker å beskytte en nybakt forelder – selv om man ikke ønsker det selv. Hvis du først er i en fase der du har lite å gjøre, har du mye lavere terskel for å si ja til oppgaver du egentlig ikke har tid til – for da trenger du å vise deg frem.

En del utfordringer gjelder jo også bare for kvinner med barn.

– Selv følte jeg at jeg ikke kunne spørre sjefen jeg selv hadde i perm om alt. For eksempel hvor jeg kunne pumpe melk. Da jeg skulle tilbake i jobb den gang, tenkte jeg mye på dette. Hvilket rom skal jeg sitte på, og vil melkeproduksjonen stoppe fordi jeg blir stresset? I dag kan en permisjonsfadder fortelle om alt det praktiske. Husk å ha med kluter og lignende, melken må du plassere der og der. Sånne ting.

Permisjonsfadderordningen er et tilbud for begge kjønn. Deloitte har på forespørsel fra DN ikke funnet en mann som har en dedikert permisjonsfadder i tillegg til coachen.

– Det er arbeidstagers marked nå. På sikt tror jeg alle disse tiltakene vil funke så bra at det gjør at vi beholder folk, sier Skjønberg.

Karrierefabrikkene

DN har snakket med de «fire store»: EY, Deloitte, KPMG og PwC. De opplever at mange av deres ansatte «hopper av» konsulentkarrieren etter at de har fått barn. Alle fremhever at fleksibilitet og hybrid arbeidshverdag er noe spesielt småbarnsforeldre oppgir som viktig.

I EY har ansatte mulighet til å jobbe 32-timers arbeidsuke for full lønn en periode etter foreldrepermisjon. Ordningen koster selskapet fire millioner kroner årlig. At EY betaler nybakte foreldre for å jobbe deltid, er en investering EY-sjefen gladelig gjør.

– Fornøyde ansatte er gull verdt. Jeg tror de arbeidsgiverne som ikke lytter til ansattes ønsker og behov, vil slite med å holde på talentene fremover, sier Christin Bøsterud.

Markedet skriker etter arbeidskraft. Norge har det laveste antall arbeidssøkere siden 2008, ifølge en fersk Nav-rapport. Det er aldri tidligere registrert flere ledige stillinger i løpet av starten på året. Også i konsulentbransjen merker man at det er arbeidstagers marked.

– Det koster mye penger å rekruttere folk. Og det koster mye penger å miste folk. Vi vil at de skal bli hos oss lenge, sier EYs administrerende direktør Christin Bøsterud.

Mads Ribe (til venstre) fikk opprykk rett før han gikk ut i permisjon. Han er glad for at firmaet satser på ham i en travel småbarnsfase. Her på trilletur med kollega Anthon Søegaard.

Mads Ribe (til venstre) fikk opprykk rett før han gikk ut i permisjon. Han er glad for at firmaet satser på ham i en travel småbarnsfase. Her på trilletur med kollega Anthon Søegaard.

Fakta: Internasjonal barselbølge

  • I USA er det ingen statlig betalt foreldrepermisjon – betalt barselpermisjon er et frynsegode. For cirka fem år siden startet amerikanske finansfirmaer, konsulentbransjen og advokatfirmaer å utvide permisjonsrettighetene i forbindelse med familieforøkelse. Også norske selskaper med virksomhet i utlandet tilbyr betalt permisjon som intern velferdsordning.
  • Det har vakt en viss oppsikt at selskaper som Goldman Sachs, UBS og Merrill Lynch gir ansatte rett til 16-26 uker betalt barselperm, fordi å ta langvarig fri tradisjonelt regnes som «dødskysset for karrieren», ifølge Business Insider.
  • Selv om rettighetene er på plass, henger praksis etter og den gamle arbeidskulturen sitter i veggene. I 2016 var det en toppsjef som faktisk tok pappaperm på Wall Street, såpass oppsiktsvekkende at Wall Street Journal sendte en reporter for å skrive om det: «A top investment banker actually took all his paternity leave for once.»
  • Tech-firmaene har i årevis vært ledende innen barselrettigheter. Et paradoks, ifølge magasinet The Atlantic, fordi disse firmaene også tradisjonelt har dyrket en giftig «tech bro»-kultur.
  • Ifølge en rapport fra Boston Consulting Group lønner det seg å ha betalt permisjon. Det motvirker turnover og er god pr.

Livet etter permisjon

Ansatte rangerer arbeid/fritid-balanse og faglige utfordringer som viktigere enn karriereutvikling og høy lønn. Både kvinner og menn oppgir også at de savner oppfølging etter permisjon. Det kommer frem i CORE Næringslivsstudie som er utarbeidet av Institutt for samfunnsforskning (ISF). En av forskerne bak Core-studien, Sigtona Halrynjo, har studert mødre og fedres bruk av foreldrepermisjon i såkalte karriereintensive yrker, som konsulentbransjen og advokatfirmaer.

– I disse bransjene er det en tydelig karrierestruktur koblet til timing. Arbeidsdagen handler ofte om eksterne kunder, det du har å investere, er arbeidstiden din, som selges dyrt. Strukturen skaper utfordringer i en familiefase. Dette handler ikke om at man har kjipe sjefer, men om karrierelogikken i disse firmaene, som er strukturert rundt prosjekter, tidsfrister og kunder.

Når man konkurrerer om kunder og prosjekter, kan fravær – som foreldrepermisjon – innebære redusert investering, fortsetter Halrynjo.

– Jo mer individuell konkurranse, jo større individuell kostnad. Studien viser også at de som jobber mest under permisjon, tjener mer senere, justert for andre forhold, sier Halrynjo.

Utfordringen gjelder også i mange private jurist- og advokatfirmaer. Farah Ali, leder for kvinneutvalget i Juristforbundet, ser at karriereløpet blir en krevende hinderløype for småbarnsforeldre.

– Vår erfaring er at utfordringene starter etter endt permisjon. Da kan det være vanskelig å komme opp i samme fart som tidligere. Og spesielt når barn nummer to er født, og begge foreldre har en arbeidshverdag som styres av klienter, er det mange som sliter med å få det til å gå rundt, sier hun.

Likestilling som ideal

Tilbake på 90-tallet begynte mannlige toppsjefer å undre seg over det betydelige frafallet av kvinner i konsulentbransjen, og mangelen på kvinner på partner- og toppnivå. Toppsjefene den gang hadde gjerne bakkemannskap hjemme og «ingen eksponering for to-karriere-familier», og selv om de gjerne ønsket å beholde kvinnene, var det ikke sjefenes problem at de forsvant, het det i et sjeldent selvransakende essay fra 2000 av daværende Deloitte-toppsjef Douglas McCracken. McCracken ble senere en pådriver for å legge til rette for kvinner i konsulentbransjen i USA.

Likestilling, balanse og familietid er blitt mye viktigere for begge kjønn, spesielt de siste årene, ifølge forsker Sigtona Halrynjo.

– Idealet er balanse og at livet får mer plass i arbeid/fritid-problematikken. Det går også i retning av likestilling, faktisk ekstremt i den retningen. Det nye, og en markant endring fra tidligere undersøkelser, er at menn oppgir at de er veldig for likestilling, sier Halrynjo.

Nylig uttalte to mannlige partnere i Wiersholm til Advokatbladet at det bør bli helt naturlig med 50/50-deling av foreldrepermisjoner, og at om flere menn tar lengre permisjoner og sykt barn-dager, vil det «normalisere et fravær som tidligere var forbeholdt kvinner».

– Jo mer det går i retning av likestilling, desto likere konkurransevilkår. Men i praksis viser det seg at menn oftere jobber mer mens de har permisjon enn det kvinner gjør, og at de oftere har en partner som vurderes til å ha en «mindre ansvarsfull jobb» og som tar mer ansvar hjemme.

Å dele foreldrepermisjonen likt kan potensielt ha stor betydning i «karriereyrker», særlig dersom permisjon også brukes likt, påpeker Halrynjo.

– Likedelt permisjon oppleves kanskje ikke så relevant for for eksempel lærere og sykepleiere, som jo ofte går tilbake til samme stilling, sier Halrynjo.

I praksis viser det seg at menn oftere jobber mer mens de har permisjon enn det kvinner gjør, og at de oftere har en partner som vurderes til å ha en «mindre ansvarsfull jobb» og som tar mer ansvar hjemme

Sigtona Halrynjo – forsker ved Institutt for samfunnsforskning

Work/life-angsten

Den romslige stuen på Smestad i Oslo flommer over av fargeglade barneleker og et lite tipitelt fullt av stæsj. På kjøkkenbordet står et fat med nybakte boller, et resultat av ivrig innsats mens lille Ask på ni måneder tok en høneblund.

– Man må jo gjøre noe når man er i permisjon også. Mens andre begynte med surdeigsbaking under nedstengningen, tok jeg det opp som en permisjonshobby. Eller jeg baker boller, som du ser, sier EY-advokat Mads Ribe (34).

Rett før Ribe gikk ut i pappapermisjon, fikk han opprykk til associated partner. Både Ribe og samboeren, som er advokatfullmektig, jobber mye, og paret har to barn. Selv er Ribe med i programmet Family Transition Coaching, der EY-ansatte i én-til-én-samtaler får hjelp til å balansere jobb og fritid.

– Det gir et positivt signal nedover i organisasjonen – at det er greit å ta det litt mer med ro de første kritiske ukene etter at man kommer tilbake fra permisjon. Vi vet jo ikke hvordan Ask vil respondere på å begynne i barnehagen, sier han.

– Det at jeg fikk opprykk omtrent samtidig som jeg gikk ut i pappapermisjon … Jeg føler at jeg blir sett og anerkjent og at jeg blir satset på, selv om jeg befinner jeg meg i en travel småbarnsfase.

Mads Ribe har pappapermisjon. Han har babyen Ask og en datter på 2,5 år.

Mads Ribe har pappapermisjon. Han har babyen Ask og en datter på 2,5 år.

Fakta: Fronter permisjon

Fra tech bro til far: Mark Zuckerberg fikk applaus for å fjerne stigmaet rundt pappapermisjon i USA da han tok to måneder pappaperm da barna hans ble født i 2015 og 2017.

Ny sjanse: Sam Kendall, Asia-sjef i investeringsbanken USB, var 45 år da han startet på barnekull nummer to. Da uttalte han at denne gang ønsket han ikke gjøre samme feil som da han var yngre og nøyet seg med å ha fri på selve fødselsdagen til sine to eldste barn. Nå unnet han seg derimot to hele uker fri og senere en hel måned ferie.

Pappaperm-forkjemper: Alexis Ohanian, gründer av Reddit, tok 16 uker pappapermisjon. Han er forkjemper for statlig betalt pappapermisjon og ønsker å normalisere fedre som omsorgspersoner og fjerne amerikanske stereotypier som «Homer Simpson-aktige inkompetente fedre».

Tar kostnaden

Christin Bøsterud viser til en undersøkelse HR Norge og EY gjorde tidligere i år, som fikk EY til å innse at noe måtte gjøres. Åtte av ti under 40 år forventer en fleksibel arbeidsdag, både når det gjelder arbeidssted og arbeidstid. 50 prosent oppga at de sannsynligvis vil slutte i jobben dersom de ikke får den fleksibiliteten de ønsker. Også en fersk undersøkelse utført av Protime på vegne av den europeiske leverandøren av hr- og lønnstjenester, SD Worx, kom med lignende funn.

– Blir arbeidsgivere nå tvunget til å innføre denne typen goder for ikke å miste folk?

– Jeg liker ikke ordet «tvang», men jeg tror det er en nødvendighet i dag, ja, sier Bøsterud.

Internasjonalt har EY hatt work/life-coaching siden 2013.

– Vi har dessverre ikke noen kvantifiserbare resultater fra ordningen ennå, verken fra Norge eller utlandet, sier Bøsterud.

Elefanten i rommet

Så er spørsmålet: Hjelper tiltakene, og kan «barselfrynsegoder» bidra til både å holde på de beste hodene og utjevne kjønnsskjevheten mot toppen av pyramiden?

– Det blir synsing fra min side, men ja – jeg tror det hjelper, men frynsegodene i barseltiden vil dessverre ikke løse alle utfordringene. Det handler om å bygge kultur og aksept for at man i perioder i livet har andre hensyn å ta. Livsfasepolitikk er en investering i mennesker, og det koster å beholde menneskene man vil ha, sier Farah Ali, kvinnepolitisk talsperson i Juristforbundet og juridisk sjef i Nito.

– Men kan en forvente at klienter som betaler flere tusen kroner per time skal akseptere fleksibilitet?

– Det er jo litt elefanten i rommet. Både advokat- og konsulentbransjen er profittdrevne, man jobber på kundenes premisser. Fleksibilitet betyr ikke at man skal tåle forsinkelser i leveranser, men arbeidsgiver må organisere seg på en måte som tar høyde for sårbarhet blant enkelte ansatte i perioder, sier Ali.

Anders Dysvik, professor ved Institutt for ledelse og organisasjon ved Handelshøyskolen BI, har mer tro på tilhørighet enn lønn og frynsegoder. Han berømmer forfremmelse i forbindelse med permisjon.

De to EY-advokatene Søegaard og Ribe på trilletur på Smestad.

De to EY-advokatene Søegaard og Ribe på trilletur på Smestad.

– Man må oppleve å bli anerkjent, bli sett og satt pris på, få tillit og bli rettferdig behandlet. Det er det viktigste.

Selv om «deler av norsk næringsliv henger igjen i Mad Men-tankegangen», som han kaller det, har han inntrykk av at kulturen er i endring – også i de bransjene som tradisjonelt har vært kjent for lange arbeidsdager og lite fleksibilitet.

– Men samtidig er det nok fortsatt ofte slik, at det som teller mest ved opprykk til partner er antall fakturerte timer. De som jobber mest, stiller som regel først i køen ved forfremmelser, mener Dysvik.

Men samtidig er det nok fortsatt ofte slik, at det som teller mest ved opprykk til partner er antall fakturerte timer. De som jobber mest, stiller som regel først i køen ved forfremmelser

Anders Dysvik – professor ved Handelshøyskolen BI

– Vi er ekstremt opptatt av å behandle medarbeidere i permisjon på lik linje med alle andre når det gjelder lønn, opprykk og bonus. Vi har gode hr-prosesser for å sikre at dette blir gjort på en rettferdig måte, sier hr-sjef i Deloitte Advokatfirma, Hanne Viktoria Kvalheim.

Deloitte arrangerer barseltreff for alle ansatte som har fått barn og er i permisjon. Fra venstre: Hallvard Orrebakken Haugland, Jan-Willem Hoekstra, Andreas Møll Frengstad, Gry-Kjersti Berget, Rebecca Hammer, Christian Hvidsteen Pedersen, Henriette Breilid, Heidi Kolstad Skovdahl, Mads Eriksen, Randi Haugen.

Deloitte arrangerer barseltreff for alle ansatte som har fått barn og er i permisjon. Fra venstre: Hallvard Orrebakken Haugland, Jan-Willem Hoekstra, Andreas Møll Frengstad, Gry-Kjersti Berget, Rebecca Hammer, Christian Hvidsteen Pedersen, Henriette Breilid, Heidi Kolstad Skovdahl, Mads Eriksen, Randi Haugen.

Likestilt familieliv

I Deloitte mingler erfarne foreldre med nybakte. Partner Gro Forsdal Helvik har vært i gamet en god stund, både som forelder og advokat. Hun husker at hun for 15 år siden var på et lignende barselarrangement.

Den gang, forteller hun, var det bare nybakte mødre til stede.

– Halvparten her er jo fedre. Det er så bra! For 15 år siden var det utenkelig å få mannlige partnere på noe sånt. Det var ikke et tema en gang.

* (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.