Knøttlille og oljerike Ekvatorial-Guinea i Vest-Afrika har siden 1979 blitt styrt med hard hånd av diktatoren Teodoro Obiang (74). Brorparten av befolkningen i den tidligere spanske kolonien på 1,2 millioner mennesker lever i dyp fattigdom, mens en liten elite tilknyttet presidentfamilien velter seg i luksus, spesielt etter at det ble funnet store mengder olje på 1990-tallet.
Sønn og visepresident
Presidentens 47-årige sønn med samme navn, oftest omtalt som Teodorin, eller Lille Teodoro, er av faren utpekt som visepresident i ettpartistaten.
Han er kjent sitt tøylesløse forbruk og overdådige luksus. En rettssak som starter i Frankrike i disse dager er egnes til å sjokkere selv de mest blaserte når det gjelder luksusforbruk.
Teodorin står nå tiltalt i Frankrike for hvitvasking, utpressing og for å ha underslått og tusket til seg 115 millioner dollar, eller rundt en milliard kroner, da han var landbruksminister i hjemlandet i perioden 2004–2011. Han kontrollerte da nærmest personlig den lukrative tømmerindustrien i landet, og han skal ifølge tiltalen ha innkassert personlig enorme beløp i bestikkelser og avgifter, såkalte «revolusjonsavgifter».
Immunitet avvist
Teodorin er selv ikke til stede under rettssaken som denne uken startet i Frankrike. Men han representeres av en liten hær av skarpskodde advokater som så langt har mislykkes i å få utsatt saken.
Myndighetene i Ekvatorial-Guinea har lenge prosedert på at presidentsønnen har diplomatisk immunitet, men dette kravet ble avvist sist måned.
Frankrike har i årevis fått kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner og korrupsjonsjegere som Transparency International for ikke å ta i bruk lovgivningen som åpner for å gå etter midlene til korrupte og diktatoriske utenlandske ledere. Men heller for å fungere som trygg havn for afrikanske diktatorer og deres penger, i bytte mot politisk innflytelse i Afrika.
Men i takt med innskjerpet jakt på skattesnytere og svarte penger er denne tiden nå over, og rettssaken mot Obiang er bare den første i det som kan bli mange saker i årene fremover.
Teodirin hevder ifølge sine advokater at han er uskyldig, og at pengene er tjent på ærlig og redelig vis.
– Han har alltid sagt at han har tjent pengene lovlig i hjemlandet, sier en av hans advokater Emmanuel Marsigny til nyhetsbyrået AFP.
Luksus eksponert
Franske påtalemyndigheter vil nå konfiskere en seks etasjers luksusbygård på Avenue Foch i Paris' dyreste nabolag, verdsatt til bortimot en milliard kroner. Ifølge AFP inneholder eiendommen et spa, skjønnhetssalong og kino, og badene har gullkraner. Original kunst av klassikere som Degas og Renoir henger på veggene.
Men Frankrike er ikke det første landet som går etter Teodorins luksus. I 2014 inngikk han et forlik med amerikanske påtalemyndigheter som krevde 70 millioner dollar for «skamløs plyndring» av hjemlandet. Teodorin måtte gi fra seg en luksuseiendom i Malibu og et dusin luksusbiler. Men han klarte å beholde et privatfly til 38 millioner dollar og sin store samling Michael Jackson-memorabilia, inkludert Jacksons ikoniske hanske dekorert med diamanter.
I Europa her nederlandske og sveitsiske påtalemyndigheter, i tillegg til de franske, alt vært på pletten og beslaglagt store verdier i luksusvarer og biler, inkludert en Bugatti Veyron til 20 millioner kroner og luksusyachten «Ebony Shine».
Har mye mer på lager
Men om Teodorin nå får beslaglagt eiendeler i Europa og USA er det ingenting som tilsier at festen er helt over, bare at den flyttes.
Han skal ha en enorm yacht liggende i Marokko og store eiendeler og eiendommer i Afrika og Midtøsten. Det er heller ikke noe som tilsier at pengestrømmen fra olje, tømmer og andre råvarer i hjemlandet skal stoppe opp med det første, all den tid opposisjonen er nærmest ikke-eksisterende, i fengsel eller i eksil.
Tredje største oljeprodusent
Lille Ekvatorial-Guinea er den tredje største oljeprodusenten i Afrika sør for Sahara, etter Nigeria og Angola.
Men tross de enorme rikdommene er forventet levealder i landet blant de laveste i verden, 57 år for menn og 60 år for kvinner.
Teodorin var bare ti år da faren styrtet den blodtørstige onkelen Francisco Macías Nguema i et militærkupp. Faren er nå den lengst fungerende stats- eller regjeringssjefen i Afrika.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.