Satsingen på det indiske mobilmarkedet har utviklet seg til et mareritt for Telenor, og selskapet har tapt flere titall milliarder kroner. Dagens Telenor-sjef Sigve Brekke var selv sentral for etableringen i India og har dessuten fungert som sjef for selskapet.

Nå kan Brekke og Telenor være nær å komme seg ut av problemene.

Ifølge den indiske storavisen Economic Times er nemlig Telenor kommet frem til enighet med en av de største aktørene i det indiske mobilmarkedet, Bharti Airtel, om at Telenor selger seg ut. Prisen skal være om lag tre milliarder norske kroner. Samtidig forplikter imidlertid Telenor seg til selv å dekke halvparten av de fremtidige indiske forpliktelsene, ifølge avisen.

– Telenor kommenterer som prinsipp aldri spekulasjoner eller rykter i markedet om hva vi tenker å gjøre eller ikke gjøre, sier kommunikasjonsdirektør Glenn Mandelid til Dagens Næringsliv.

– Så dere anser dette som rykter?

– Ja, rykter og spekulasjoner kommenter vi ikke.

– Hvor tror du ryktet kommer fra?

– Det kan jeg ikke si noe om. India er et marked hvor det ofte er rykter og spekulasjoner.

Svidd av mange milliarder

Telenor har tatt store nedskrivninger på datterselskapet i India, sist ved utgangen av tredje kvartal, og datterselskapet i India verdsettes ikke til mer enn 300 millioner kroner i Telenors bøker. Telenor har hatt et samlet tap på driften i India på 10,5 milliarder kroner siden oppstarten i 2009 og har investert mer enn 14 milliarder kroner. Det betyr at Telenor totalt sett har svidd av nesten 25 milliarder kroner på India-satsingen.

Telenor har i dag ikke et mobilnett i India som er rustet til å ta imot indernes stadig større etterspørsel etter mobildata og har derfor jobbet med å få til en løsning.

– Spekulasjonene rundt en potensiell India-exit fortsetter, og flere kombinasjoner er blitt nevnt i indisk media det siste halvåret, sier analytiker Fredrik Thoresen i SEB til nyhetsbyrået TDN Finans mandag.

I desember skrev indiske aviser at Telenor var i forhandlinger med Idea Cellular, som er Indias tredje største mobiloperatør, om et mulig salg.

– De to selskapene har holdt samtaler med tanke på å overføre alle forpliktelser og eiendeler uten en faktisk utbetaling, sa en ikke-navngitt kilde da og viste til at Telenor skylder den indiske staten 2,5 milliarder kroner i lisensavgifter og har forpliktelser på rundt 2,2 milliarder kroner til finansinstitusjoner.

Telenor skal tidligere også ha holdt forhandlinger med den britiske mobiltelefonoperatøren Vodafone, men disse skal ha strandet på grunn av pris.

– Vi mener at spektrumsporteføljen til Telenor i India bedre kan bedre komplementere Vodafones portefølje i landet enn Bharti Airtels, men har også sett dagens spekulasjoner. Vi fortsetter å tro at Telenor vil selge deres indiske virksomhet og at det vil være en trigger for aksjen, sier analytiker Thoresen.

«Må få på plass en løsning»

På et pressearrangement rett før jul gikk Telenor-sjef Sigve Brekke tilbake på sine tidligere uttalelser om at selskapet måtte finne en India-løsning i løpet av 2016.

– Men vi må få på plass en løsning i India i 2017, sa Brekke.

Investorene tok godt imot nyhetsmeldingen om et mulig salg i India, og Telenor var dagens mest omsatte aksje, med en oppgang på rundt tre prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.