Tirsdag morgen la Telenor frem regnskapstallene for fjerde kvartal. Selskapet hadde i årets siste tre måneder en omsetning på 30,9 milliarder og oppnådde en ebitda før andre poster på 13,5 milliarder kroner. Resultatet før skatt endte på 10,2 milliarder kroner.
På forhånd hadde analytikerne ventet en omsetning i kvartalet på 31,4 milliarder kroner og ebitda før andre poster på 13,8 milliarder kroner. Det viser tall innhentet fra Infront, ifølge TDN Direkt. Både omsetningen og ebitda var dermed svakere enn ventet på forhånd.
I samme periode i 2019 endte inntektene på 31,7 milliarder kroner, altså rundt 800 millioner kroner mer enn i fjerde kvartal 2020.
– På konsernnivå falt abonnements- og trafikkinntektene med 3 prosent, men god kostnads- og investeringskontroll resulterte i stabil ebitda og forbedret kontantstrøm, sier konsernsjef Sigve Brekke i en pressemelding.
Telenor regner med at pandemien vil fortsette å prege 2021, særlig i Asia.
– For 2021 forventer vi abonnements- og trafikkinntekter og ebitda rundt samme nivå som i 2020. Driftsmessige investeringer forventes å tilsvare 15–16 prosent av driftsinntektene, sier Brekke.
Telenor forslår et utbytte på ni kroner aksjen for 2020. Dette tilsvarer totalt 12,6 milliarder kroner som skal deles ut til aksjonærene. Utbyttet vil deles ut i to omganger, fem kroner per aksje i juni og fire kroner per aksje i oktober.
De siste fem årene har Telenor gitt 85 milliarder kroner i utbytte til aksjonærene.
Topplinjesvikt
Konsernsjef Sigve Brekke la tirsdag frem tallene og utsiktene for 2021. Det skjer ett døgn etter militærkuppet i Myanmar, hvor Telenor er blant landets største mobiloperatører. Telenors mobilnett i landet ble med ett delvis stengt ned.
Telenor gikk inn i Myanmar i 2014.
— Vi har vært en del av demokratiseringsprosessen i Myanmar. Det er trist å se et tilbakesteg. Jeg håper dette får en fredelig løsning. Vi gjør alt vi kan for å holde våre ansatte trygge. Nettet er oppe og distribusjonen er oppe igjen, sier Brekke.
Telenor merker også koronapandemien, selv om det halvstatlige telekonsernet ikke er hardt rammet.
Det er særlig bortfallet av turister Telenor sliter med. Færre personer fra andre land gjester Telenors mobilnett der konsernet har virksomheter. Det gjelder blant annet i land som Thailand, hvor turisttrafikken nærmest har ligget brakk som følgene av pandemien. Noe som igjen fører til lavere driftsinntekter for Telenors mobilselskap i landet.
— Den største usikkerheten er varigheten av koronakrisen. Dessverre ser vi nå den andre bølgen i Asia, og det vil ta tid før markedet er tilbake, sier Brekke.
Utfordringer i Asia
For Telenors datterselskap i Thailand, Dtac, falt abonnements- og trafikkinntekter i lokal valuta med ni prosent i fjerde kvartal til tross for en økning på 173.000 nye kunder. Datterselskapet oppnådde driftsinntekter på 6044 millioner kroner i fjerde kvartal mot 6429 millioner kroner i samme tidsrom året før.
Dtac oppnådde et driftsresultat i fjerde kvartal på 255 millioner kroner i perioden, mot 524 millioner kroner i fjerde kvartal 2019.
Også i Telenors datterselskap i Malaysia, Digi, faller omsetningen. Trafikk- og abonnementsinntektene ble i fjerde kvartal redusert med fire prosent i lokal valuta sammenlignet med samme tidsrom året før.
Digi hadde driftsinntekter på 3429 millioner kroner i fjerde kvartal i 2020, mot 3663 millioner kroner i 2019, og oppnådde et noe svakere driftsresultat før avskrivninger på 1694 millioner kroner mot 1784 millioner året før.
– Sterk konkurranse og ringvirkninger fra pandemien har ført til press på inntektene i Asia, særlig i Thailand og Malaysia, skriver Telenor om utviklingen i landene.
Også hos Telenors «melkeku», Grameenphone i Bangladesh, reduseres inntektene. Selskapets trafikk- og abonnementsinntekter falt med tre prosent i lokal valuta, og ebitda-resultatet ble redusert med fire prosent. Samtidig økte selskapet antall kunder med 1,445 millioner til 79,037 millioner kunder i løpet av kvartalet.
Men selskapet tjener fortsatt godt. Av driftsinntekter på 3693 millioner kroner, oppnådde selskapet et driftsresultat før avskrivninger på 2341 millioner kroner. Det gir en ebitda-margin på 63,4 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.