Pilene peker fortsatt oppover for det norske teknologiselskapet Kahoot. Selskapet, som startet som en quiz-app for åtte år siden, omsatte for 100 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor, mot 23 millioner kroner i samme periode 2019.

Tapene øker også kraftig, fra -46 millioner kroner i resultat før skatt i fjerde kvartal 2019 til -242 millioner kroner samme periode i fjor.

– 2020 ble et avgjørende år, skriver toppsjef Eilert Hanoa i årsrapporten til selskapet, der han viser til den massive digitaliseringen som har kommet i kjølvannet av koronapandemien.

– I Kahoot var vi forberedt på endringene, fortsetter han.

Kahoot bekrefter også for første gang at selskapet ser på mulighetene for en såkalt sekundærnotering på en utenlandsk børs i løpet av 2021, i tillegg til notering på hovedlisten på Oslo Børs som kan være sluttført innen første kvartal.

Nyhetsbyrået Bloomberg meldte i slutten av januar at Kahoot vurderte dobbeltnotering på en amerikansk børs for å utnytte veksten koronapandemien har lagt til rette for, basert på anonyme kilder.

Kahoot-aksjen falt kraftig når handelen på Oslo Børs åpner noe etter at tallene er lagt frem. Selskapet har for vane å oppdatere markedet i forkant av kvartalstall, så innholdet er ikke helt overraskende. Aksjen stuper umiddelbart 6-8 prosent, før den henter seg inn mot minus to prosent etter fem minutters handel.

Etter at Kahoot ble notert på Oslo Børs' marked Euronext Growth (tidligere Merkur) i 2019 har kursutviklingen vært eventyrlig, over 700 prosent økning.

Kraftig brukervekst

Regnskapstallene forklarer ikke hvordan Kahoot på kort tid er blitt ett av Oslo Børs' mest verdifulle selskaper, med en markedsverdi over 50 milliarder kroner. Verdsettelsen bygger på at Kahoot er et vekstselskap med en forretningsmodell som – i korte trekk – går ut på å bygge en enorm brukerbase for så å forsøke å tjene penger på den. Selskapet viser frisk vekst også på disse målestokkene:

  • I 2020 hadde selskapet mer enn 24 millioner aktive brukere (aktive i løpet av de siste 12 månedene), en økning på 57 prosent fra 2019.
  • Betalende abonnementer økte til mer enn 550.000 i 2020, en økning på 220 prosent fra året før.

I 2020 under ett omsatte selskapet for 261 millioner kroner, mot 77 millioner kroner i 2019.

Resultat før skatt endte på -295 millioner kroner, mot -105 millioner kroner året før. Det kraftige underskuddet skyldes delvis et valutatap på rundt 100 millioner kroner.

Krigskisten full

Deler av fjorårets kraftige vekst er inorganisk, altså oppnådd gjennom oppkjøp av andre selskaper. Blant selskapene som ble snappet opp i fjor var danske Actimo, en ansatt-rettet plattform for bedriftsmarkedet, samt den estiske språklæringsappen Drops. Kjøpene kostet henholdsvis 300 og 450 millioner kroner.

Kahoot hadde ved utgangen av 2020 over to milliarder i kontanter og ingen rentebærende gjeld, og er dermed klare til å gjennomføre flere oppkjøp i 2021 slik selskapet har varslet.

– Jeg tror aksjen har mer å gå på, både med sterk organisk vekst fremover og at de vil se på muligheten for oppkjøp for å styrke produktporteføljen, uttalte teknologianalytiker Henriette Trondsen i Arctic Securities i slutten av januar.

Mystisk eier

Selskapets nå største eier, japanske Softbank, har bred erfaring med internasjonale børsnoteringer. Det enorme tek-konglomeratet sitter på verdens største pengesekk for risikokapital, Vision Fund I og II, med over 100 milliarder dollar under forvaltning. Etter gigantiske tap knyttet til investeringen i Wework ble fjoråret meget lukrativt for Softbank, blant annet på grunn av en vellykket notering av «food-tech»-selskapet Doordash på New York-børsen.

Softbank kom inn på eiersiden i 2020, men har kjøpt seg kraftig opp siden da og har nå nesten 16 prosent av aksjene. Posten nærmer seg ni milliarder kroner i verdi, mer enn det dobbelte av de omtrent fire milliardene Softbank betalte. Selskapet har foreløpig ikke uttalt seg om investeringen.

Deres urealiserte gevinst blekner imidlertid med det norske risiko-fondet Northzone som kom inn som første institusjonelle investor i Kahoot i 2015 med rundt 63 millioner kroner. Fondet fikk 3,7 milliarder fem år senere, mesteparten knyttet til tidligfaseinvesteringen. Det gir en gevinst på mer enn 5000 prosent.

For ordens skyld nevnes det at Kahoot-sjef Eilert Hanoa er styremedlem i Dagens Næringsliv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.