Hovedindeksen på Oslo Børs steg 1,2 prosent etter få minutters handel onsdag.

Oljeprisen som falt til under 90 dollar fatet ved stengetider på børs tirsdag, stiger markant onsdag morgen. I skrivende stund handles ett fat nordsjøolje handles for 93,44 dollar.

Børsfallet fortsetter derimot ellers i Europa. Den tyske Dax-indeksen faller 1,1 prosent, mens CAC 40-indeksen ved Paris-børsen faller 0,8 prosent.

Rentene er på vei i full fart oppover, og denne uken er det rentemøter på rekke og rad. Den europeiske sentralbanken satte i forrige uke opp sin styringsrente med 0,75 prosentpoeng til 1,25 prosent. Også USA kommer det en rentebeslutning onsdag, mens Bank of England og den sveitsiske nasjonalbanken kommer med sine rentebeslutninger torsdag

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserves to siste renteøkninger har vært på 0,75 prosentpoeng om gangen. Analytikere har spådd at sentralbanksjef Jerome Powell også denne gang vil kunngjøre en renteheving på 0,75 prosentpoeng.

To års renten steg til fire prosent tirsdag, i påvente av dagens rentemøte i Fed. Høyere renter er isolert sett, negativt for aksjemarkedene, derfor falt børsindeksene i går. S&P 500, Nasdaq og Dow Jones endte alle ned en prosent. Indeksene er ned mellom 16 og 27 prosent inneværende år.

Børsfall i Asia

Investorer er nervøse ved Asia-børsene i forkant av rentemøtet i USA senere i dag, hvor det sannsynligvis blir en renteøkning på 75 basispunkter. Asiatiske valutaer svekkes mot dollar.

«Det har vært syrligere det siste døgnet med kursfall og flukt til trygge valutahavner, blant annet dollar», skriver National Australia Bank i morgenrapporten.

Den asiatiske utviklingsbanken (ADB) er ute med sin halvårsrapport med prognoser for de asiatiske økonomiene. Det ventes en vekst i Asia på 4,3 prosent for 2022 og 4,9 prosent i 2023.

Den kinesiske vekstprognosen er kuttet til 3,3 prosent for 2022. Dette er høyere enn konsensus fra internasjonale finansinstitusjoner.

«Flere nedsiderisikoer truer. En kraftigere nedbremsing i den lokale veksten, sterkere enn ventet innstramninger i industriland, eskalering av den russiske invasjonen av Ukraina, en dypere enn ventet nedbremsing i Kina og en negativ pandemiutvikling. Alt dette kan påvirke den asiatiske veksten», skriver ADB.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.