Denne måneden mottar amerikanske folkevalgte en omfattende rapport fra forsvarsdepartementet om det som vanliges kalles UFO-er, men som Pentagon pakker inn i det mer nøytrale begrepet «unidentified aerial phenomenon».

Utgangspunktet er tre filmsnutter tatt opp av amerikanske jagerflyvere i 2004 og 2015 med infrarødt kamera, som viser noe som minner om flyvende tallerkener. På et av klippene foretas det brå og tilsynelatende fysisk umulige bevegelser. Etter at det eldste klippet har sirkulert på nettet i årevis, ble den sammen med to andre i april offentliggjort av det amerikanske forsvarsdepartementet, som bekrefter at de er autentiske. Et flertall i Kongressen har bedt Pentagon og etterretningstjenestene å levere en grundig rapport om hva man vet om UFO-fenomenet i løpet av juni

– Det er ikke noe spørsmål lenger om at UFO-er er virkelige, sier frilansjournalisten Leslie Kean, som har skrevet en serie artikler om fenomenet for New York Times. De store avisene har oppslag og i mai brakte CBS' aktualitetsmagasin «60 Minutes» en omfattende reportasje, inklusive intervju med to av jagerpilotene som gjorde opptak.

I utgangspunktet er dette lite dramatisk. Det gjøres stadig observasjoner av nye og ukjente fenomener. Å søke etter forklaringer er drivkraft i all forskning.

Når UFO-er skaper oppmerksomhet skyldes det en kombinasjonen av hemmelighold, populærkultur og folkelig paranormal dragning. De som fascineres av UFO-er er vanligvis mer opptatt av romfarkoster fra utenomjordiske sivilisasjoner enn jordiske atmosfæriske fenomener.

Les også:

Pangstarten kom på slutten av 1940-tallet med rykter om et UFO-krasj og påfølgende dekkoperasjon av amerikanske myndigheter ved en flybase i Roswell, New Mexico. Konspirasjonsteoriene ble fyrt opp av forsvarets kaldkrigshemmelighold. Da dokumentene fra US Air Force om saken ble offentliggjort i 1994, kom det frem at det dreide seg om en hemmelig overvåkningsballong som hadde krasjlandet etter et uvær, hadde ufologien brent seg inn i amerikansk folklore.

Det utviklet seg to populærkulturelle hovedtradisjoner: Enten at de utenomjordiske på besøk er snille og fredselskende (E.T., Nærkontakt av tredje grad) – eller uvanlig slemme: Invasion of the Body Snatchers, Independence Day).

Fra 1960-tallet ble ufologien ble en egen understrøm i den nyåndelige bevegelsen. Et viktig konspirasjonsteoretisk element er at myndighetene egentlig vet, men holder kunnskapen hemmelig. Sannheten er der ute, eller snarere der inne, hvor den forvaltes av et hemmelig direktorat – Men in Black – en forestilling som etterhvert ble til en serie ganske fornøyelige filmer.

– Det er noe jeg har interessert meg for lenge. Å se dette blir forsidenyheter er deilig, sier Chris Carter, skaperen av serien X-Files til NBC News. Barry Sonnenfeld, regissøren av Men in Black-filmene er til gjengjeld redd for at de utenomjordiske ikke er særlig vennlige.

Det finnes mange mer jordnære forklaringer på UFO-observasjonene. De nylig offentliggjorte filmsnuttene er tatt opp med infrarødt kamera, som fortegner bilde. De er tatt opp fra fly som beveger seg i stor fart, noe som kan gi optiske illusjoner. Skeptikere peker på værballonger og varmebilder fra andre fly som mulige mistenkte. For folkeopplysningen er det dermed flott at Pentagon nå åpner opp.

Erfaringen hittil er at bilder av UFO-er – unntatt de som er rene forfalskninger – forblir kornete og uklare. Det er ganske mye som tyder på at menneskeheten for tiden har viktigere bekymringer enn faren for snarlig invasjon fra verdensrommet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.