Formuleringer kan som kjent være freudianske og dertil avslørende. Som når NRK snakker om at vi er rammet av en høyrebølge, og at det nå er tid for selvransakelse. Fasiten fra valget 2023 får kaninhullene formelig til å gape mot engstelige sosialdemokrater.

Særlig én gruppe utmerker seg nemlig med sin massive vandring mot høyre. Det er unge menn mellom 18 og 30. En populær forklaring på dette, er de blåblå ungdomsledernes suksess på det sosiale mediet Tiktok, og da særlig FpU-leder Simen Velles. Han har holdt på der et par år allerede, og har nesten 30.000 følgere.

Høyresiden og Tiktok … Da detter det gjerne en pollett ned hos mange rødgrønne og sentrumsorienterte besteborgere. For de har hørt hvordan ekstreme høyredemagoger blir søkende unge menns superhelter i sosiale medier. Er det Andrew Tate han heter, mannen som synes voldtekt er tøft? Og han Jordan Peterson, er ikke han en crazy, reaksjonær type? Er det dit de er på vei nå, hver femte unge mann mellom 18 og 30 som nå digger Tiktok-kongen Velle og stemmer Fremskrittspartiet?

Neppe. Unge mannlige politikere som Velle og Unge Høyres Ola Svenneby kan tvert om virke som en vaksine mot høyreradikalisering. Begge er langt unna å appellere til maskulinitetens vrengeside slik Andrew Tate gjør, selv om de begge har noe litt tøft og kontant over kommunikasjonen.

Leder i Unge Høyre Ola Svenneby på Høyres valgvake mandag kveld.
Leder i Unge Høyre Ola Svenneby på Høyres valgvake mandag kveld. (Foto: Heiko Junge/NTB)

Begge har også et «møt opp på skolen, ta ansvar og jobb hardt»-budskap. Dette er positive idealer den kanadiske psykologen og filosofen Jordan Peterson har hatt stor suksess med, nettopp i ung mann-segmentet.

Peterson har sagt svært mye rart, og vært en temmelig høyrøstet antiwoker opp gjennom årene. Men de 12 levereglene han fremmer i sin selvhjelpsbok og reiser på foredragsturné med, burde ikke være særlig polariserende langs en høyre-venstreakse. Snarere er mye av tankegodset som å høre Einar Gerhardsen-generasjonens lovprising av høy arbeidsmoral eller Bjarne Håkon Hanssens (Ap) «stå opp om morran», for den saks skyld.

Men det er lenge siden Arbeiderpartiet var et parti for mannlige arbeidere. De siste tiårene har kvinner typisk vært mest venstreorienterte. De dominerer offentlig sektor, mens menn i større grad jobber i det private. Dermed finnes det systematiske forskjeller i menns og kvinners økonomiske interesser. Undersøkelser viser også at kvinner er mer sosiale og mer fellesskapsorienterte enn menn. Menn scorer ofte høyere på materialisme.

Kanskje har venstresiden også gravd noe av sin egen grav ved å overoppfylle egne mål om høyere utdannelse til alle. Ærlige (ufaglærte) dagsverk, yrkesutdannelser og kortere fagskoler har dermed sunket drastisk i «verdi». En stadig lengre og mer teoretisk skoledag med målet om høyere akademisk utdannelse i den andre enden som det eneste saliggjørende, er nærmest blitt vedtatt vei til vellykkethet. Dette ser ut som det passer flere kvinner enn menn, noe den mannlige vandringen mot høyre, kan være et svar på.

FpU-leder Simen Velle under Fremskrittspartiets valgvake på Hotel Bristol i Oslo mandag kveld.
FpU-leder Simen Velle under Fremskrittspartiets valgvake på Hotel Bristol i Oslo mandag kveld. (Foto: Rodrigo Freitas/NTB)

UNG2023-rapporten fra Opinion viser at 37 prosent av unge ikke tør si sin mening høyt, i redsel for å bryte med politisk korrekte normer. Dette utgjør en stor resonansflate når Velle erklærer at FpU har bestemt seg for å stå for sine meninger og ikke unnskylde dem. Langt flere unge menn enn kvinner har ytringsfrihet som sin fremste politiske hjertesak.

Det er ikke noe merkelig ved de mannlige ungdomspolitikernes tilstedeværelse på Tiktok. Det rare er at partiene på venstresiden ikke er til stede på samme måte. Tiktok er selvsagt ikke forbeholdt hverken menn eller høyresiden, noe for eksempel den venstreradikale demokraten i den amerikanske kongressen Alexandria Ocasio-Cortez er et eksempel på.

Ved å åpne rommet for «politisk ukorrekte» standpunkter innenfor rammen av den ansvarlighet partier i Norge gir, kan mer ekstreme stemmer miste sin appell. Her kan de to ungdomspolitikerne bidra med å tette igjen potensielle kaninhull og bli med å bygge en mye etterlyst positiv maskulinitet. Så er det bare å håpe at de andre partiene følger etter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.