Noen av Geelmuydens sentrale medarbeidere forsøkte seg tirsdag på en redningsaksjon forkledd som modig kritikk av sjefen.

Sånn kan det ha foregått: Ansatte i pr-byrået Geelmuyden Kiese (GK) ser at sjefen er ute og lufter frekkheter i offentligheten igjen. Som for eksempel at det er få innvandrere som er gode nok i norsk til å få jobb i GK. I motsetning til GK-sjefen selv, leser kollegene hans stemningen i samfunnsdebatten dit hen at det er uheldig for en profilert eldre hvit herre med posisjon og mye penger å utbasunere dette. Det blir ikke bedre av at kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf i Nav, når han reagerer på utsagnet, ifølge Geelmuyden «fremstår som en autoritær ekstremist» og må «lære seg norske verdier.»

Dette må byrået rette opp i, mener medarbeiderne. «Black lives matter, Hans», sier de kanskje til ham, «i hvert fall akkurat nå». Så legger de en pr-plan. Sammen.

Hans Geelmuyden er en omstridt leder som ser ut til å stortrives i oppisket klima, en type klima han gjerne lager selv. Det kan for eksempel skje ved at han fyrer av oppsiktsvekkende utsagn. Som i årsrapporten til Geelmuydens private selskap Koko for 2019, der han skrev: «I 2018 og 1. kvartal i 2019 ble mange gamle partnere erstattet med nye, sultne. Det er med partnerskap som med fisken, de råtner fra hodet».

Man kan jo sette råtne fiskeben i halsen av mindre, og det var det nettopp noen av de «mette» og utgåtte partnerne, som gjorde. For en gangs skyld fikk den eneveldige pr-gründeren svar på tiltale fra underordnede. «Hans Geelmuyden har en ekstremt gammeldags og utdatert lederstil,» sa ekspartner Bård Hammervold over hele DNs førsteside. Tidligere leder i Danmark, Janna Sundwall, bekreftet at lederstilen bidro til at hun sa opp. Også kreativ leder Eva Sannum, som hadde sagt opp i januar 2019, satte spørsmålstegn ved sjefens ledelse når han kunne få seg til å omtale tidligere kolleger på denne måten. Det siste fikk Geelmuyden til å legge seg flat: «Det er sjofelt av meg å omtale tidligere kolleger i slike ordelag. De fortjener det ikke, og jeg beklager det». Sjofelt plutselig? Helomvendingen står ikke til troende. Den ser heller ut til å følge et mønster: Først gå til frekke angrep som får en masse oppmerksomhet, for så å be om tilgivelse.

Også denne gangen angrer Geelmuyden seg, og vil så veldig gjerne unnskylde for deler av miseren som startet med et intervju i bransjebladet Kampanje. Der forklarer Geelmuyden labert etnisk mangfold på Oslo-kontoret med at det fortsatt er «ganske ymse språkføring» blant folk som heter Ahmed, og at «kebabnorsk er ikke godt nok i GK». Den grove generaliseringen får naturlig nok mange til å steile. Det var også meningen, forklarer Geelmuyden senere: «Da visste jeg at det ville svartne for enkelte. Send in the clowns!» Og sirkus ble det. Igjen.

Tilbake til medarbeiderne i GK. De føler de må si fra. De vil ikke bli slått i hartkorn med en sjef som ikke har fått med seg at annengenerasjons innvandrere nå er overrepresenterte i høyere studier, at de inntar prestisjeyrke etter prestisjeyrke, at Norge og dermed også mange norske bransjer er på vei ut av den provinsielle bakevjen der det ikke er plass til andre enn hvite, etniske nordmenn. Veldig mange av dem behersker faktisk norsk. Sånn føler GK-kollegene det kanskje, og derfor vil de skrive en protestpost: «Det er nok nå Hans. Og det er nok Hans nå. »

Det tar antagelig ikke så lang tid før Geelmuyden ser pr-skjønnheten i det hele. Dette er jo genialt. Først masse oppmerksomhet. Så tilbaketog med forsikring fra de nærmeste medarbeiderne om at Hans Geelmuyden er en mangfoldets venn på bunnen, og implisitt: Se så høyt det er under taket i GK, her kan alle si hva de vil om den egenrådige sjefen. Det er ikke pr-byrå for ingenting.

Spørsmålet er om det holder. Antirasisme og mangfold er så til de grader på dagsordenen. Hvordan er det mulig at en pr-guru, av alle, greier å overse noe sånt. Og verre: Hva sier det om et byrå at den mektige sjefen som eier 95 prosent av det, holder seg med såpass uinformerte holdninger?

Selvfølgelig vil ikke GK ansette tekstforfattere som ikke er gode i norsk. Men det er ikke saken. Det kan være Geelmuyden har feilberegnet kundenes tilgivelsesvilje denne gangen. LOs brudd kan tyde på det.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.