– Der har jeg en vanlig dagbok som jeg skriver i. Og med sønnen min leser jeg «Harry Potter and the Prisoner of Azkaban». Jeg tenker på disse bøkene som ganske nye, men så er det sannelig tyve år siden de første kom!

TIPS OSS SIKKERT

Ønsker du å tipse eller varsle våre gravejournalister, men være helt anonym? DN har en sikker tipskanal der du når oss, samt kan sende dokumentasjon helt uten å spores. Gå hit for å se hvordan du går frem: DN SECUREDROP

– Hm. Her slynges man inn i uønsket selvransakelse. Nattbordet ser også på dem som helt ferske.

– For egen del leser jeg siste til Hans Rosling, «Factfulness».

– Rosling oppnådde viral berømmelse i sin hyllest til vaskemaskinen som den største av alle tekniske nyvinninger.

FØLG MARKEDENE

Kurser, nyheter og nyttige verktøy på DN Investor.

DN Investor

– Han har ikke bare dyp innsikt og begeistring for statistikk, men også et godt blikk på hva folk tror, satt opp mot hva som er fakta. Det er lett å tro at alt går «rätt åt pipan», man kan la seg rive med av at «alt var bedre før», og da kan man sitte igjen med at ingenting nytter. Beskrivelsen av denne tendensen til kortslutning finner man også i Kahnemans «Thinking, Fast and Slow».

ALT OM SAKEN

– Undersøkelser har vist at mange konsekvent overdriver antall innvandrere eller homofile med en faktor på ti.

– Akkurat dette jobber vi med i innleiedebatten. Jeg prøver å si dette til alle som gidder å stå stille lenge nok til å høre etter: Antall i byggebransjen som ikke er fast ansatt er helt marginal. Man ser det på andre områder, debatter som fremstiller det som om det ikke fantes offentlige sykehjem lenger.

– Får du lest noe skjønnlitteratur?

– Det korte svaret er ikke så mye. Den siste var «Arv og miljø» av Vigdis Hjorth. Jeg hadde ikke lest noe tidligere, men jeg møtte henne nylig. Hun er en rå dame, i betydningen ukokt, hun legger vinn på å være hudløs.

– Kan du komme på en viktig bok? En som har skapt deg, for å si det pompøst?

– En som jeg alltid vender tilbake til er «The Fall of Public Man» av Richard Sennett. Han skrev også «Intimitetens tyranni». Det er vidunderlig at han så disse fenomenene så tidlig, og utrolig i hvor stor grad det offentlige er blitt endret. En annen bok jeg har likt er «Outliers», det er som med «Factfulness» en bok som gir håp: «Nei lille venn, det går ikke på talent. Det handler om hvor mye du gidder».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.